Skip to main content

Γνωρίζοντας την Μυανμάρ

Ταξίδι στη Βιρμανία
Η βαθιά ριζωμένη πίστη στον Βουδισμό των Βιρμανών, η πλούσια πολιτιστική παράδοση, η απαράμιλλη ομορφιά της φύσης, με τις δυνατές εναλλαγές, τα εντυπωσιακά αξιοθέατα, τα κολοσσιαία μνημεία και οι χιλιάδες θαυμαστοί ναοί είναι αυτά που συνθέτουν το παζλ αυτής της μαγευτικής χώρας.

Τι να δειτε στην Μυανμάρ

Η Yangon, η πρωτεύουσα της Βιρμανίας, είναι μια πανέμορφη πόλη, γνωστή και ως «ο κήπος της Ανατολής» με την πλούσια τροπική βλάστηση, τα σκιερά πάρκα και τις γραφικές λίμνες. Η εντυπωσιακή αποικιακή και πολιτιστική της κληρονομιά την καθιστούν σαν μια από τις συναρπαστικότερες πρωτεύουσες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Θα περιηγηθείτε στα αξιοθέατα της πόλης που περιλαμβάνουν το αποικιακού ρυθμού κέντρο της πόλης της Yangon, την επιχρυσωμένη Sule Pagoda, είχε κτιστεί πριν 2000 χρόνια και την Bagyoke Aung San Market (γνωστή και ως Scott’s Market- που είναι κλειστή κάθε Δευτέρα και όλες τις αργίες). Στη συνέχεια θα επισκεφθείτε το πάρκο Kandawgyi, ένα από τα κεντρικότερα της Yangon. Πριν τελειώσετε την ημέρα σας, για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα, θα επισκεφθείτε τη διάσημη παγόδα Shwedagon, που είναι ένα από τα πιο ξακουστά και ιερά μνημεία του βιρμανικού βουδισμού. Η παγόδα έχει ιστορία 2500 χρονών, αλλά με τη σημερινή της μορφή χρονολογείται από το 1769. Έχει ύψος 98 μέτρα και είναι θεατή από οποιοδήποτε σημείο της πόλης. Η χρυσή στούπα είναι καλυμμένη με 80 τόνους χρυσού και στην άκρη της είναι διακοσμημένη με 4351 διαμάντια αλλά και ρουμπίνια, ζαφείρια και τοπάζι. Γύρω από τον κυρίως ναό βρίσκονται πάνω από 100 μικρότεροι ναοί.
Το Bagan βρίσκεται στην κεντρική Βιρμανία σε μία απέραντη άγονη πεδιάδα στην αριστερή όχθη του ποταμού Ayeyarwaddy. Θεωρείται ως ο πλουσιότερος αρχαιολογικός χώρος της Ασίας. Υπήρξε επί 230 χρόνια πρωτεύουσα της Βιρμανίας, μεταξύ του 11ου και του 13ου αιώνα. Η παλιά πόλη καλύπτει μία έκταση 42 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι ένα πραγματικό υπαίθριο μουσείο, που αποδεικνύει την αρχαία δόξα της Βιρμανίας. Επισκεφτείτε την τοπική αγορά και συνεχίστε με επίσκεψη στους σημαντικότερους ναούς και παγόδες του Bagan, όπως την Shwezigon Pagoda, το χωριό Gubyaukgyi/ Wetkyi Inn, τον ναό Ananda, τον ναό Thatbyinnyu, τον ναό Gawdapalin – που είναι ένα από τα πιο επιβλητικά μνημεία της πόλης, τον ναό Manuha, τον ναό Myingaba Gu Byaukgyi και άλλους. Απολαύστε τη δύση του ηλίου σε μία από τις ανοιχτές ταράτσες ενός ναού του Bagan.
Η Myanmar έχει τροπικό κλίμα, με τους νοτιοδυτικούς μουσώνες να φέρνουν βροχή από Μάιο ως τον Οκτώβρη. Από τον Οκτώβρη και μετά οι βροχές καταλαγιάζουν. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κανείς το μεγαλύτερο μέρος της Myanmar είναι από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο.
Το Mandalay είναι η πρωτεύουσα της Βόρειας Βιρμανίας και τελευταία βασιλική πρωτεύουσα πριν την κατάληψη της χώρας από τους Βρετανούς το 1885. Ονομάζεται και πόλη των πολύτιμων λίθων και είναι πολιτιστικό κέντρο της Χρυσής Χώρας. Θα επισκεφθείτε την παλαιά πρωτεύουσα της δυναστείας των Konbaung, την Amarapura, που βρίσκεται 11 χιλιόμετρα Νότια του Mandalay και το μοναστήρι Mahagandayon (ένα διάσημο μοναστήρι βουδιστών, όπου περισσότεροι από χίλιοι μοναχοί ζουν και μελετούν). Στη συνέχεια επισκεφθείτε τη γέφυρα U Bein στη λίμνη Thaungthaman, κατασκευασμένη από ξύλο πριν εκατό χρόνια. Αξίζει να δείτε τη Muhamuni Pagoda, που στεγάζεται το καλυμμένο με φύλλα χρυσού άγαλμα του Βούδα. Θα κάνετε στάση να παρατηρήσετε τα γλυπτά από πέτρα και θα πληροφορηθείτε για τη δημιουργία των φύλλων χρυσού που σχηματίζουν πολύ μικρά κομματάκια. Έπειτα, θα κατευθυνθείτε στο Shwenandaw Kyaung, το χρυσό παλάτι – μοναστήρι που γλίτωσε από τις καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά θα επισκεφθείτε το «μεγαλύτερο βιβλίο του κόσμου», που είναι Buddhist Scriptures (Βουδιστικές Γραφές) χαραγμένες σε πλάκες από μάρμαρο στην παγόδα Kuthodaw, και την παγόδα Kyaukdawgyi για να θαυμάσετε ένα μεγάλο άγαλμα του Βούδα που κατασκευάστηκε από μία μόνο πλάκα του τοπικού μάρμαρου. Τέλος, απολαύστε το ηλιοβασίλεμα από την κορυφή ενός λόφου του Mandalay, όπου θα έχετε τη δυνατότητα να παρατηρήσετε όλη την μαγεία της πόλης του Mandalay.

Οι άνθρωποι που κωπηλατούν με τα πόδια στις περίεργες κωνικές βάρκες τους (κωπηλατούν δένοντας το κουπί στο πόδι τους), οι χαρακτηριστικοί πλωτοί κήποι από υάκινθους θα σας αφήσουν άφωνους και θα σας μυήσουν σε τοπικές μεθόδους ψαρέματος και τη ζωή των κατοίκων. Μοναδική εμπειρία να ζεις από κοντά τις παραδόσεις και την καθημερινότητα των ιθαγενών. Οι γυναίκες με τον μακρύ λαιμό (σταδιακή επιμήκυνση με προσθήκη δακτυλίων), η τοπική ενδυμασία «longyl» φτιαγμένη από τοπικούς αργαλειούς, τα ξύλινα μοναστήρια και η απίστευτη ομορφιά της φύσης θα σας εντυπωσιάσουν. Επισκεφθείτε το Inpawkhon και την παγόδα Phaung Daw Oo, την ιερότερη θρησκευτική τοποθεσία του Νότιου Shan State. Έπειτα, συνεχίστε με επίσκεψη στο μοναστήρι Nga Phe Kyaung, που στεγάζει δεκάδες εικόνες του Shan Buddha, αλλά είναι διάσημο για τις Jumping Cats του.

Νωρίς το πρωί επισκεφθείτε την πλωτή αγορά (σύμφωνα με το ωράριο της) και κατευθυνθείτε στο δυτικό Indein και το Inle για μία από τις πιο θεαματικές εκδρομές στη λίμνη, που περιλαμβάνει επίσκεψη στην Indein Market, μια πραγματικά τοπική αγορά όπου πολλοί από τους ντόπιους πωλούν και αγοράζουν εμπορεύματα. Εκεί απλά θα κάνετε μια βόλτα και θα εκτιμήσετε την απλότητα της ζωής.