Skip to main content

Χρησιμες συμβουλες

Για να κάνουμε το ταξίδι σας υπέρ...ΒΟΛΙΚΟ!

Συμβουλές για τις αποσκευές σας

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες συνήθως επιτρέπουν 1 δωρεάν αποσκευή ανά άτομο, ως και 30 κιλά, καθώς και μια χειραποσκευή. Στην χειραποσκευή σας καλό είναι να έχετε ένα πουλόβερ ή μια ζακέτα, ίσως σας χρειαστεί κατά την πτήση και αυτό γιατί ο κλιματισμός της καμπίνας μπορεί να μας κάνει να νοιώσουμε λίγο άβολα (κρύο) αν δεν έχουμε προβλέψει κάτι ζεστό . Κάτι ακόμα που θα σας φανεί χρήσιμο αν ταξιδεύετε με παρέα, καλό να μοιράσετε τα πράγματα σας στις 2 αποσκευές σας, ώστε σε περίπτωση καθυστερημένης άφιξης ή ακόμα και απώλειας της 1 αποσκευής να έχετε τα απαραίτητα όπως ρούχα και οι 2 έως ότου σας παραδοθεί από την αεροπορική εταιρεία και η άλλη αποσκευή. Δεν πρέπει μικροατυχίες που μπορούν να συμβούν να σας χαλάσουν την καλή διάθεση και την χαρά της απόλαυσης ενός ταξιδιού που τώρα ξεκινάει.

Συμβουλές για τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα

Για όλους τους προορισμούς το διαβατήριο σας θα πρέπει να είναι νέου τύπου και να ισχύει τουλάχιστον 6 μήνες από την ημέρα που θα αφήσετε την χώρα που επισκεφθήκατε . Σε ορισμένα κράτη, όπως η Τανζανία, θα πρέπει το διαβατήριο σας να έχει δύο σελίδες ελεύθερες. Δεν απαιτείται visa για όλους τους προορισμούς, για όσα όμως κράτη απαιτείται visa εισόδου καλό θα είναι η όλη διαδικασία έκδοσης της να γίνει πολύ πριν την αναχώρηση ώστε να αποφύγετε το όποιο άγχος της τελευταίας ώρας.

Συμβουλές για την υγεία σας

Για ταξίδια σε ορισμένους προορισμούς, κυρίως της Αφρικής και όχι μόνο, θα ήταν φρόνιμο να πάρετε κάποιες προφυλάξεις για ασθένειες που έχουν έξαρση σε κάποιες περιοχές. Για παράδειγμα η κυβέρνηση της Τανζανίας ορίζει υποχρεωτικό το εμβόλιο για το κίτρινο πυρετό και χάπια για τη μαλάρια. Βέβαια πάντα πρέπει να συμβουλεύεστε την υγειονομική υπηρεσία της περιοχής σας αλλά και το προσωπικό σας γιατρό, ώστε να έχετε την καλύτερη πληροφόρηση και ενημέρωση για το τι ισχύει την δεδομένη εποχή του ταξιδιού σας από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σε κάθε περίπτωση θα συμβουλεύεστε τους ειδικούς εγκαίρως ώστε να υπάρχει χρόνος ικανός πριν το ταξίδι για τα πιθανά εμβόλια που απαιτούνται. Επίσης συστήνουμε στην όποια απόδραση σας μακρινή ή κοντινή να έχετε πάντα μαζί σας τα φάρμακα σας, στις τρίτες χώρες μπορεί να μην τα βρείτε και να σας δημιουργηθεί πρόβλημα, επίσης χάπια για την διάρροια και για το στομάχι. Αν είστε αλλεργικοί σε τσιμπήματα εντόμων σε ενέσιμη μορφή το φάρμακο που ο γιατρός σας έχει συστήσει, εντομοαπωθητικά και οπωσδήποτε αντηλιακά με μεγάλο δείκτη προστασίας στους εξωτικούς προορισμούς.

Συμβουλές για τις αναμνήσεις σας

Κάθε ταξίδι, κάθε προορισμός έχει τόσες ομορφιές που πρέπει εκτός από την καταγραφή τους στο μυαλό και στην καρδιά μας να τις αποθανατίσουμε τραβώντας τις με βίντεο η με φωτογραφική μηχανή ώστε μια ζωή να θυμόμαστε το ταξίδι στις λεπτομέρειες του. Προτείνουμε λοιπόν να έχετε μαζί σας μια καλή φωτογραφική μηχανή και βίντεο. Αν ταξιδέψετε σε εξωτικά νησιά / παραλίες μια καλή αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή /βίντεο θα σας είναι απαραίτητη για λήψεις στους υπέροχους βυθούς με τα εκπληκτικά χρώματα που θα σας ενθουσιάσουν. Καλό θα ήταν ακόμα να έχετε μαζί σας και ένα usb stick ώστε να μεταφέρετε τα δεδομένα σας σε περίπτωση που η μνήμη της φωτογραφικής σας γεμίσει. Άλλωστε μέσα από τις φωτογραφίες και τα βίντεο θα ζείτε ξανά και ξανά το όνειρο!

Συχνες ερωτησεις

Ποια είναι κατάλληλη εποχή για ένα εξωτικό ταξίδι;
Οι περισσότεροι εξωτικοί προορισμοί έχουν τροπικό κλίμα με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου να έχουν ιδανικές συνθήκες για να τους επισκεφτείτε. Οι Μαλδίβες για παράδειγμα έχουν όλο το χρόνο σταθερή θερμοκράσια, κοντά στους 32 βαθμούς, και οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου παρατηρούνται ξαφνικές μπόρες μικρής διάρκειας, συνήθως τις βραδινές ώρες. Σχεδόν όλοι οι προορισμοί έχουν μια περίοδο μουσώνων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι συνθήκες αυτές είναι απαγορευτικές για να ταξιδέψετε. Ο Μαυρίκιος λόγω υποτροπικού κλίματος και νοτίου Ημισφαιρίου, από τον Μάϊο μέχρι τον Οκτώβριο, έχει χειμώνα πολύ ήπιο και αν επιλέξετε να μείνετε στην βόρεια και βορειοδυτική πλευρά του νησιού που είναι απάνεμη κατά την περίοδο αυτή και οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες από το υπόλοιπο νησί, κοντά στους 28 βαθμούς, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα και θα εκμεταλλευτείτε τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές στα υπέροχα resorts λόγω χαμηλής περιόδου. Σε άλλες περιοχές υπάρχει μια περίοδος έντονων βροχοπτώσεων, που καλό θα ήταν να την αποφύγετε. Στο Μπαλί για παράδειγμα ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι πιο βροχεροί μήνες, στη Ταϋλάνδη και συγκεκριμένα στου Πουκέτ και στο Κράμπι οι καλοκαιρινοί μήνες είναι βροχεροί, βέβαια σε όλες αυτές τις περιοχές οι θερμοκρασίες είναι καλοκαιρινές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι περιοχές της Καραϊβικής, και συγκεκριμένα όσες βρίσκονται κοντά στο κόλπο του Μεξικού, όπως η Κούβα για παράδειγμα, διότι πλήττονται από τυφώνες από τον Ιούνιο ως το Νοέμβριο, με έξαρση των φαινομένων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Στην ιστοσελίδα μας, στην ενότητα του κάθε προορισμού, θα βρείτε εκτενέστερη αναφορά στις κλιματικές συνθήκες ώστε να έχετε μια καλύτερη άποψη, χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί εγγύηση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενημερωθείτε για τις καιρικές συνθήκες του προορισμού που σας ενδιαφέρει για το διάστημα που επιθυμείτε να ταξιδέψετε, ώστε να βρείτε τις καταλληλότερες ημερομηνίες.
Τι ρούχα θα πρέπει να πάρω μαζί μου;
Φυσικά θα πρέπει να έχετε όλα τα απαραίτητα ρούχα για την παραλία, όπως μαγιό, παρεό, σορτς, σαγιονάρες κλπ. Πετσέτες θαλάσσης δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας αφού όλα τα resorts τις παρέχουν δωρεάν. Απαραιτήτως θα έχετε μαζί σας για την προστασία από τον ήλιο: καπέλο, γυαλία ηλίου και αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Ο ήλιος είναι αρκετά καυτός στους περισσότερους εξωτικούς προορισμούς, για παράδειγμα στις Μαλδίβες ο ήλιος καίει ακόμα και όταν έχει συννεφιά. Τα περισσότερα ρούχα σας συνιστάται να είναι σπόρ, άνετα και καλοκαιρινά. Κάποια από τα ρούχα σας καλό είναι να έχουν μακριά μανίκια και να έχετε μαζί σας και κάποια παντελόνια, τζιν ή λινά και απαραίτητα θα έχετε μαζί σας ζακέτα, σακάκι ή ένα τζάκετ και παπούτσια άνετα για τις περιπλανήσεις σας. Να έχετε μαζί σας μόνο όσα ρούχα θα χρειαστείτε και πάντα ανάλογα με τον προορισμό θα προσαρμόσετε και την βαλίτσα σας.
Τι φάρμακα θα πρέπει να έχω μαζί μου;
Θα πρέπει να έχετε σίγουρα μαζί σας τα φάρμακα που χρειάζεστε για κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε με την εντολή του γιατρού σας, μην έχετε στο μυαλό σας ότι θα βρείτε στο προορισμό που πάτε φαρμακείο και θα αγοράσετε τα φάρμακα σας, ενδέχεται να μην υπάρχουν τα ίδια. Από εκεί και πέρα συνιστάται να έχετε μαζί σας χάπια για τη διάρροια ή τη δυσκοιλιότητα. Συνήθως λόγω της απότομης αλλαγής του κλίματος, και ανάλογα με τον οργανισμό, είναι τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επισκέπτης κατά την περίοδο διαμονής του στους εξωτικούς προορισμούς. Καλό είναι να έχετε μαζί σας κάποιο παυσίπονο, και οπωσδήποτε να έχετε μαζί σας εκτός από εντομοαπωθητικό και κάποιο σκεύασμα κατά των τσιμπημάτων από κουνούπια και άλλα έντομα. Εκτός από το αντιηλιακό σας που θα χρησιμοποιείτε απαραίτητα πριν από κάθε στιγμή έκθεσης σας στον ήλιο, καλό είναι να έχετε μαζί σας και κάποιο σκεύασμα που ενδείκνυται για χρήση μετά την ηλιοθεραπεία.
Οι νεόνυμφοι έχουν κάποιες ιδιαίτερες ανέσεις;
Οι νεόνυμφοι, στους περισσότερους εξωτικούς προορισμούς, απολαμβάνουν ιδιαίτερες ανέσεις και δώρα στα ξενοδοχεία και resorts. Το συνηθέστερο, σχεδόν από όλα τα resorts, είναι το ποτό καλοσωρίσματος μαζί με ένα καλάθι φρούτα και ένα μπουκάλι κρασί ή σαμπάνια που θα σας περιμένει στο δωμάτιο σας. Τις περισσότερες φορές τα δωμάτια είναι ιδιαίτερα διακοσμημένα κατά την άφιξη με ροδοπέταλα και κεριά. Πολλά resorts προσφέρουν κάποιες επιπλέον νύχτες διαμονής σαν δώρο, για παράδειγμα ενώ έχετε πληρώσει το αντίτιμο για 5 διανυκτερεύσεις η διαμονή σας θα είναι για 7 νύχτες, κ.ο.κ. Κάποια ξενοδοχεία, κυρίως στο Μαυρίκιο και στις Σευχέλλες, κάνουν έκπτωση μέχρι και 50% στη τιμή του δωματίου, ή και κάποιες φορές κάνουν δώρο τη διαμονή για τη νύφη. Προσοχή, όλα τα resorts ζητούν με την άφιξη σας να τους επιδείξετε το πιστοποιητικό γάμου σας, και δεν θα πρέπει να έχει παρέλθει συγκεκριμένο διάστημα από την ημερομηνία του γάμου μέχρι την ημερομηνία άφιξης σας, συνήθως 6 μήνες, αλλά αυτό είναι ανάλογα με τους όρους του κάθε ξενοδοχείου. Καλό θα ήταν να αποστείλετε το πιστοποιητικό σας κατά την κράτηση του δωματίου σας και να έχετε μαζί σας και ένα αντίγραφο για κάθε ενδεχόμενο.
Πόσα χρήματα πρέπει να έχω μαζί μου;
Το πόσα χρήματα πρέπει να έχετε μαζί σας είναι υποκειμενικό, αν έχετε πληρώσει στην Ελλάδα την διαμονή, την διατροφή, την μεταφορά σας από προς αεροδρόμιο και γιατί όχι κάποιες εκδρομές, σίγουρα τα χρήματα που θα χρειαστείτε θα είναι αυτά που θα διαθέσετε για τα προσωπικά σας έξοδα, όπως αγορές , spa/ massage ή ποτά τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην διατροφή που ενδεχόμενα να έχετε πληρώσει με το πακετο σας. Aλλωστε σε όλα σχεδόν τα resorts, εστιατόρια, και μεγάλα εμπορικά καταστήματα οι πιστωτικές κάρτες visa και mastercard γίνονται δεκτές. Μπορείτε να έχετε μαζί σας Ευρώ ή Δολλάρια Αμερικής σε κάθε περίπτωση θα ανταλλάξετε λίγα κατά την άφιξη σας στο αεροδρόμιο του προορισμού για τα πρώτα έξοδα σε τοπικό νόμισμα και θα αλλάζετε σε τοπικό νόμισμα όποτε τα χρειαστείτε. Στις receptions όλων των ξενοδοχείων υπάρχει ανταλλακτήριο αλλά έχουν μεγαλύτερη προμήθεια σε σχέση με τις Τράπεζες. Στην ιστοσελίδα μας, στην ενότητα του κάθε προορισμού, θα βρείτε την τρέχουσα ισοτιμία συναλλάγματος ώστε να έχετε καλύτερη πληροφόρηση.
Μετρητά ή πιστωτική κάρτα;
Θα συνιστούσαμε να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας ένα ποσό σε Ευρώ ή Δολλάρια ( αυτό εσείς θα το κρίνετε …… ) και πιστωτική κάρτα. Είναι πολύ βολική δεν κουβαλάτε χρήματα και αν χρειαστείτε το “ παραπάνω “ θα έχετε την κάρτα και δεν θα το στερηθείτε.
Πως είναι το φαγητό στους εξωτικούς προορισμούς, το νερό είναι πόσιμο;
Σε κάθε προορισμό υπάρχει η τοπική κουζίνα, αλλά στα καλά εστιατόρια και ξενοδοχεία προσφέρονται και πιάτα ευρωπαικής κουζίνας, οπότε είναι θέμα δικό σας να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα ή να προτιμήσετε κάτι από τα γνωστά. Συνιστούμε να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα, για να ανακαλύψετε τις γεύσεις και την κουλτούρα του προορισμού που επισκεφτήκατε. Άλλωστε λέγεται ότι και οι 5 αισθήσεις πρέπει να απολαύσουν, να δοκιμάσουν για να μας μείνει το ταξίδι ως εμπειρία δυνατή. ΣΥΜΒΟΥΛΗ : ΜΟΝΟ εμφιαλωμένο νερό θα πίνετε – ΠΟΤΕ νερό βρύσης, ακόμα και για το πλύσιμο των δοντιών θα χρησιμοποιείτε ΜΟΝΟ ΕΜΦΙΑΛΟΜΕΝΟ. Είναι ακριβότερο από Ελλάδα αλλά σίγουρα δεν θα διακινδυνεύσετε την υγεία σας αλλά και την απόλαυση του ταξιδιού σας.
Πως θα ξέρω ποια αεροπορική εταιρεία να επιλέξω;
Η επιλογή αεροπορικής εταιρείας είναι σχετική με το κόστος του εισιτηρίου, τη διάρκεια της πτήσης, και τους ενδιάμεσους σταθμούς και το χρόνο αναμονής σε αυτούς. Η προτεραιότητα των παραπάνω είναι καθαρά υποκειμενική, και σίγουρα ο καλύτερος συνδυασμός των παραπάνω θα ήταν και η καλύτερη επιλογή. Σας προτείνουμε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο χρόνο αναμονής στον ενδιάμεσο σταθμό, αφού σε ορισμένους από αυτούς δεν θα έχετε τη δυνατότητα να βγείτε από το αεροδρόμιο, οπότε μια μεγάλη αναμονή θα ήταν εξαιρετικά κουραστική. Άλλη μια σημαντική πληροφορία είναι αν επιτρέπεται stop over στον ενδιάμεσο σταθμό σε οποιδήποτε κομμάτι του ταξιδιού, ώστε να γνωρίζετε αν μπορείτε να έχετε ένα συνδυαστικό ταξίδι. Επίσης καλό θα ήταν να γνωρίζετε τους όρους των αεροπορικών ναύλων. Σε περίπτωση απροόπτου για παράδειγμα αν θα μπορέσετε να αλλάξετε τις ημερομηνίες ταξιδιού σας, ή ακόμα και αν ακυρώσετε τα εισιτήρια σας ποια θα είναι η επιβάρυνση που θα έχετε, αν υπάρχει.

Χρήσιμες ταξιδιωτικές ιστοσελίδες