Skip to main content

ΑΦΡΙΚΗ

Ζήστε τη μαγεία του σαφάρι

Ανακαλύψτε την Αφρική

Γνωρίστε τα σημαντικότερα της Μαύρης Ηπείρου που δεν μοιάζει με άλλη και μένει πάντα στη καρδιά όσων την επισκέφτηκαν. Πανάρχαιοι πολιτισμοί, ενδιαφέροντα μνημεία, αλλά εμείς θα επικεντρωθούμε στις φυσικές ομορφίες που προσφέρει απλόχερα όπως σαφάρι στις υπέροχες σαβάνες, καταρράκτες, λίμνες, απέραντες εκτάσεις ερήμου, ζούγκλες αλλά και εξωτικές κάτασπρες αμμουδερές παραλίες και γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά.

Άλλοι προορισμοί στην Αφρική

Ζάμπια

Ο καπνός που βροντάει
Η Ζάμπια βρίσκεται στην καρδιά της νότιας Αφρικής. Πρωτεύουσα του κράτους είναι η Λουσάκα. Αποτελείται από υψίπεδα. Ο ποταμός Ζαμβέζης αποτελεί φυσικό σύνορο στα νότια της χώρας. Ο ποταμός Zαμβέζης, ο τέταρτος σε μήκος ποταμός της Αφρικής, φτάνει σχεδόν τα 2 χιλιόμετρα πλάτος, στο σημείο που δημιουργεί τον περίφημο καταρράκτη πάνω από το χείλος ενός μεγάλου οροπεδίου από βασάλτη, στα 108 μέτρα! Η ροή του ποταμού, προχωρά αργά μέσω αυτού του οροπεδίου, εδώ και περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο ποταμός έχει υποχωρήσει αργά και τα απομεινάρια προηγούμενων, αρχαίων καταρρακτών, είναι εμφανή στα φαράγγια από το νέο καταρράκτη.

Οι περίφημοι καταρράκτες της Βικτωρίας, δημιουργούν ένα «σύννεφο» υδρατμών που είναι ορατό περισσότερο από 20 χιλιόμετρα μακριά, ενώ τα χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού που χύνονται κάθε λεπτό, δημιουργούν έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Μάλιστα, το παλιό όνομά τους, Mosi-oa Tunya, σημαίνει «ο καπνός που βροντά». Οι υδρατμοί, διατηρούν ένα οικοσύστημα σαν τροπικό δάσος δίπλαστον καταρράκτη. Ο διάσημος εξερευνητής της Αφρικής και ιεραπόστολος, Ντέιβιντ Λίβινγκστον ήταν ο πρώτος ευρωπαίος που επισκέφτηκε τους καταρράκτες το 1855 και τους ονόμασε καταρράκτες της Βικτωρίας, προς τιμή της βασίλισσάς του. Όταν το νέο άρχισε να κυκλοφορεί στην Ευρώπη, ιδρύθηκε, για εμπορικούς σκοπούς, η πόλη Victoria Falls, το Old Drift, στη σημερινή Ζάμπια, στην όχθη των καταρρακτών. Λόγω των επιδημιών της ελονοσίας, το Old Drift μεταφέρθηκε στη σημερινή πόλη Λίβινγκστον, στη Ζάμπια. Το 1905, κατασκευάστηκε η γέφυρα των καταρρακτών της Βικτωρίας, στο Δεύτερο Φαράγγι. Τότε οι καταρράκτες απέκτησαν μεγάλη φήμη ως τουριστικό αξιοθέατο και η πόλη Victoria Falls έγινε το τουριστικό κέντρο της περιοχής.

Η επίσκεψη στους καταρράκτες της Βικτόρια, που απλώνονται σε μήκος 1700 μέτρων, αποτελεί σίγουρα το highlight του ταξιδιού στη Ζάμπια, αλλά η χώρα κρύβει αρκετές ακόμα ευχάριστες εκπλήξεις. Δύο Εθνικά Πάρκα, South Luangwa και Lower Zambezi, πολύχρωμες αγορές στην πρωτεύουσα Lusaka και ένα μοναδικό φεστιβάλ γνωστό ως Kuomboka Ceremony, που πραγματοποιείται την άνοιξη στη μικρή πόλη Mongu στα δυτικά της χώρας. Καλύτερη εποχή: Μάιο έως Αύγουστο. Οι καταρράκτες έχουν την τιμητική τους από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, οπότε η ροή των νερών φτάνει τα 500.000 κυβικά μέτρα το λεπτό.

Μποτσουάνα

Τα μυστικά του δέλτα
Η Μποτσουάνα έχει να επιδείξει ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο, που δημιουργεί ο ποταμός Οκαβάνγκο, ο «ποταμός που ποτέ δεν βρίσκει τη θάλασσα». Εκεί τα νερά του πλημμυρίζουν τη σαβάνα, δικτυώνονται σε δεκάδες παραπόταμους για να εξαφανιστούν στην άμμο της ερήμου Καλαχάρι, έχοντας μεταμορφώσει μια ερημική ζώνη σε έναν από τους πιο συγκλονιστικούς υδροβιότοπους του πλανήτη. Η περιπλάνηση στα υδάτινα μονοπάτια γίνεται με τα κανό των ντόπιων, ενώ ήμερα και άγρια ζώα κατακλύζουν τις όχθες.

Μοζαμβίκη

Μαγευτικό αρχιπέλαγος
Κοντά στα σύνορα με την Τανζανία, το αρχιπέλαγος Quirimbas με τα 32 νησιά είναι μια πρόκληση για σύγχρονους εξερευνητές. Θαλάσσιες περιπλανήσεις με τα ξύλινα dhows των ντόπιων ψαράδων, απόβαση σε νησιά-μινιατούρες, βουτιές σε τιρκουάζ νερά και κοραλλένιους βυθούς.